Fallout TV Serie: Het einde uitgelegd (2024)

We kunnen inmiddels veilig stellen dat het eerste seizoen van Fallout bij Prime Video, een zeer geslaagde gaming adaptatie is. Het team achter Westworld, met Jonathan Nolan en Lisa Joy, is het gelukt om Fallout tot een succes te maken voor tv.

Ondanks dat de serie niet direct een verhaal heeft gepakt dat we kennen uit de games, komen er wel bekende elementen uit de games terug in de show. In de laatste aflevering komen alle verhaallijnen samen en zijn er een aantal verwijzingen naar de beste Fallout games. Laten we kijken naar wat het einde betekent, hoe deze is verbonden aan de games en wat dit betekent voor een tweede seizoen.

Hieronder volgen volledige spoilers van de Fallout TV Series.

Fallout TV Serie: het einde uitgelegd

Het geheim van Vault 33

Fallout begint 219 jaar na de nucleaire oorlog van 2077, waarin de Verenigde Staten wordt vernietigd en een select aantal inwoners zich gaat verstoppen Vaults. Aan het begin van de serie, lijkt deze een spirituele adaptatie van Fallout 3, waar onze hoofdrolspeler, Lucy MacLean (Ella Purnell), de vault moet verlaten om de Wasteland in te gaan en haar vader te redden, Overseer Hank MacLean (Kyle MacLachlan).

Fans van de Fallout games weten al dat elke Vault is gemaakt om niet alleen zijn inwoners te beschermen, maar ook op te experimenteren. Aanvankelijk wordt gesugereerd dat Vault 33 was ontworpen om de perfecte meritocratie te simuleren.

Fallout TV Serie: Het einde uitgelegd (1)

Dit blijkt niet waar te zijn. In plaats daarvan is Vault 33 verbonden met twee andere Vaults, Vault 32 en Vault 31, waarvan de laatste vol zit met loyale Vault-Tec werknemers uit het jaar 2077 die zijn ingevroren. Dit was met opzet gedaan, zodat de werknemers in de toekomst terug konden keren om zo de leiding te nemen over de Verenigde Staten nadat de oorlog was afgelopen en de raditatieniveaus op het oppervlak laag genoeg zouden zijn voor hen om over de Wasteland te heersen.

Vault 32 en Vault 33 waren ontworpen als broedplaatsen, met als doel om mensen in de vaults te krijgen die genetisch wenselijke eigenschappen hebben, zodat de werknemers in Vault 31 zich weer met hun kunnen voortplanten. Deze test werd constant uitgevoerd terwijl de inwoners van Vault 33 dit niet wisten, tot er een raider genaamd Moldaver (Sarita Choudhury) de vault inkomt om de Overseer mee te nemen. Later wordt onthuld dat het hoofd is van wat over is van de New California Republic.

Het is een Factie tegen Factie Wereld

Zoals we gewend zijn van Fallout strijden meerdere facties om de macht. In de serie zien we de eerder genoemde Vault Dwellers, maar ook de NCR Raiders van Moldaver en de krachtige soldaten van de Brotherhood of Steel.

Het conflict begint wanneer Siggi Wilzig (Michael Emerson), een wetenschapper van de Enclave, ontsnapt met een mysterieuze blauwe pil in zijn nek. Deze pil blijkt later een Fusion Reactor te zijn die is ontworpen om ongelimiteerd energie te genereren. Deze werd ontworpen in 2077 door Moldaver voordat Vault-Tec de technologie overnam en besloot om deze te verstoppen zodat het niet gebruikt kon worden. De wereld was namelijk aan het vechten om energie en deze technologie zou ervoor zorgen dat er geen ruzie meer zou zijn. De race om de reactor start wanneer Lucy, de Brotherhood of Steel en een Bounty Hunter Ghoul genaamd Cooper Howard (Walton Goggins) allemaal hun eigen reden hebben om deze te bemachtigen.

Het is niet helemaal duidelijk waarom de Brotherhood de cold fusion reactor wil, behalve dan dat ze altijd van macht houden. Ze sturen uiteindelijk een zeer ambitieuze squire genaamd Maximus (Aaron Clifton Moten) om Knight Titus (Michael Rappaport) te helpen om de reactor te halen.

Lucy wil eigenlijk alleen maar de technologie vinden zodat ze deze kan gebruiken om te ruilen voor haar vader. Cooper wil aanvankelijk enkel het hoofd van Wilzig vinden omdat hij er een goed geldbedrag voor kan krijgen, tot hij erachter komt dat deze is verbonden aan zijn eigen verleden.

Een gevecht met Vault-Tec

Net als in de Fallout games begint Lucy als een naïeve bewoner van de vault, om tijdens haar zware reis te ontdekken dat Vault-Tec eigenlijk niet het altruïstische bedrijf is dat het lijkt te zijn. In plaats daarvan blijkt uit verschillende flashbacks naar het leven van Cooper in 2077 (waar hij een beroemde Hollywood-acteur is) dat Vault-Tec's fortuin bedreigd werd door een potentieel vredesverdrag waarbij honderden nucleaire schuilkelders overbodig zouden zijn. Vault-Tec besloot toen zijn eigen kernwapens te lanceren, waardoor ze zelf de oorlog op gang brachten. Ze deden dit om ervoor te zorgen dat het paradepaardje van het bedrijf, de vault, niet zou eindigen als waardeloze, ongebruikte technologie.

Het is in deze flashbacks dat we een glimp opvangen van de ware, sinistere aard van Vault-Tec. Niet alleen onthult Cooper's vrouw en Vault-Tec medewerker, Barb Howard, de plannen van het bedrijf om kernbommen op Amerika zelf te laten vallen, maar Vault-Tec sluit een geheime overeenkomst met andere succesvolle bedrijven van Amerika zoals Westec om hen vrij spel te geven in verschillende kluizen in heel Amerika om hun eigen verdraaide experimenten uit te voeren. Volgens Vault-Tec zou dit de bedrijven in staat stellen om te bepalen welke van hen het beste gepositioneerd was om de Verenigde Staten na de oorlog te leiden. Met andere woorden, een kapitalistische strijd om de toekomst.

Fallout TV Serie: Het einde uitgelegd (2)

Wat Vault-Tec en de andere bedrijven niet hebben meegenomen in hun redenering, is de menselijke vastberadenheid om te overleven. Hoewel de kluizen voornamelijk gereserveerd waren voor de rijken, zijn degenen die zich geen plaats in de kluizen konden veroorloven niet allemaal gestorven in de Wasteland zodra de bommen vielen. Op een gegeven moment, zo'n 200 jaar nadat de eerste kernwapens op Amerika werden gedropt, kwamen samenlevingen zoals de New California Republic op uit de as, met levendige steden zoals Shady Sands als hoofdstad.

Hoewel het nog steeds een raadsel is hoe Moldaver zo lang heeft overleefd, wordt gesuggereerd dat zij Shady Sands heeft opgericht, wat kort diende als een technologisch geavanceerd toevluchtsoord in de Wasteland. Op een gegeven moment nam Lucy's moeder haar twee kinderen mee en ontsnapte kort uit Kluis 33 en belandde in Shady Sands, tenminste totdat haar man hen vond.

Zoals eerder vermeld, is Lucy's vader Hank een van de Vault-Tec medewerkers, wat betekent dat elke bedreiging voor de toekomst van Vault-Tec moet worden onderdrukt, inclusief de New California Republic. In de laatste aflevering onthult Moldaver dat nadat Hank de kinderen terug de Kluis in had genomen, hij niet alleen een nucleaire bom op Shady Sands liet vallen, maar dit ook deed wetende dat zijn vrouw daar nog was, waardoor ze veranderde in een Ghoul.

Wat gebeurt in New Vegas...

Terwijl de Brotherhood of Steel en Cooper aankomen bij Moldaver's nieuwe operationele basis waar ze Hank gegijzeld houdt, leert Lucy de waarheid over haar Vault en Hank, wat een wig drijft tussen vader en dochter. Terwijl er een gevecht uitbreekt tussen Moldaver's troepen, de Brotherhood en Cooper, vindt Lucy het moeilijk om haar vader te vergeven. Maar dat doet er uiteindelijk niet toe, want Maximus — met wie Lucy gedurende de serie een romantische relatie ontwikkelt — slaagt erin Hank te bevrijden voordat Lucy zelfs maar kan beslissen of ze hem wel wil redden.

Hank steelt vervolgens een Power Armor en probeert Moldaver's compound te verlaten met Lucy, voordat hij wordt onderbroken door Cooper, die, vergeet niet, ook uit het jaar 2077 komt, net als Hank. Meer nog, Hank was een persoonlijke assistent van de vrouw van Cooper bij Vault-Tec, en heeft zelfs op verschillende momenten Barbara's was opgehaald. Zonder steun van haar dochter en niet in staat om terug te keren naar Vault 33 — die is overgenomen door een andere ontdooide medewerker van Vault-Tec — vlucht Hank naar vermoedelijk een veilige haven voor Vault-Tec medewerkers, New Vegas.

Het verlichte, vertrouwde bord van de zondige hoofdstad van de Woestenij is het laatste beeld van de Fallout-serie, wat een nieuw avontuur in de New Vegas Strip voor seizoen 2 aankondigt.

Fallout TV Serie: Het einde uitgelegd (3)

Zijn er nog andere verbindingen met de games?

Eerder werd onthuld dat Todd Howard specifiek verzocht heeft dat het creatieve team van Prime Video's Fallout elke verhaallijn zou vermijden die potentieel gebruikt zou kunnen worden voor Fallout 5. Maar dat betekent niet dat de schrijvers de games in zijn geheel vermijden.

Hoewel de tv-serie van Prime Video een origineel verhaal vertelt dat zich afspeelt in het Fallout-universum, zijn er gebeurtenissen die de show verbindt met de games. De techniek om mensen in te vriezen is bijvoorbeeld iets dat de show heeft geleend van Fallout 4, waar de protagonist van het spel en andere bewoners van Vault 111 cryogeen bevroren waren als onderdeel van het experiment dat op de burgers van de kluis werd uitgevoerd.

Lucy's reis begint met haar zoektocht naar haar ontvoerde vader, wat lijkt op het begin van Fallout 3. Ondertussen bereidt de show een tweede seizoen voor dat zich afspeelt in New Vegas, wat natuurlijk de setting is van een van de meest geliefde games in de serie.

En dat zijn slechts de grote verbindingspunten. De Fallout tv-serie slaagt erin om referenties, groot en klein, door het hele eerste seizoen te verweven die oplettende kijkers, en wij bij IGN, hebben gevonden verspreid over de Wasteland.

Uiteindelijk verlegt de Fallout tv-serie opnieuw de grenzen voor video game adaptaties nadat eerder The Last of Us al een succes was. En we kunnen niet wachten om te zien wat seizoen twee in petto heeft.

Nick is een van de content leads bij IGN Benelux. Als hij geen TikToks maakt is hij waarschijnlijk World of Warcraft aan het spelen of One Piece aan het kijken. Volg hem hier op Twitter.

Fallout TV Serie: Het einde uitgelegd (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Errol Quitzon

Last Updated:

Views: 6593

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Errol Quitzon

Birthday: 1993-04-02

Address: 70604 Haley Lane, Port Weldonside, TN 99233-0942

Phone: +9665282866296

Job: Product Retail Agent

Hobby: Computer programming, Horseback riding, Hooping, Dance, Ice skating, Backpacking, Rafting

Introduction: My name is Errol Quitzon, I am a fair, cute, fancy, clean, attractive, sparkling, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.